Overweeg je een interieurarchitect in de arm te nemen maar laat je jezelf tegenhouden omdat je geen idee hebt wat een interieuradvies kost?
Veel mensen denken dat ze zich blauw zullen betalen, maar dat valt mee! Sterker nog: een interieurarchitect kan je geld besparen.
Direct duidelijk wat je kunt met jouw budget
Vanaf de allereerste fase van het interieurontwerp houdt een architect rekening met de wensen en toekomstplannen van de gebruikers van het pand en de praktijk.
Een interieurarchitect weet welke materialen er op de markt zijn, in welke prijscategorie deze vallen en of het voorgestelde materiaal wel voldoet aan de gestelde eisen voor jouw praktijkruimte. Of dit nou voor een zorgruimte voor een psycholoog met een praktijk aan huis is of voor een groot gezondheidscentrum met meerdere zorgdisciplines onder een dak.
Zo weet je vanaf het begin met welk budget je jouw gewenste praktijk kan creëren.
Interieuradvies levert een kwalitatief betere praktijkruimte op
Door de juiste materialen te adviseren, kan een interieurarchitect met minder middelen vaak een mooier ontwerp realiseren. En belangrijker: neem je een interieurarchitect in de arm, dan krijg je een kwalitatief betere praktijkruimte.
Het voordeel van een interieuradvies van een interieurarchitect is ook dat hij of zij direct contact heeft met de aannemer en uitvoerders. Zo heb je een garantie dat de de materialen en apparaten correct worden geïnstalleerd zodat je later niet onverwachtse extra hoge kosten maakt als er iets niet blijkt te functioneren.
Wat kost een interieuradvies?
Het honorarium of tarief van een interieurarchitect kan op verschillende manieren worden berekend. Dit kan op basis van een uurprijs zijn, of een vaste aanneemsom of pakketprijs.
Bij Zorg voor Ruimte kun je een gekozen pakket uitbreiden met bijvoorbeeld extra advies of werkzaamheden. Zo kan je een Praktijkscan aanvullen met akoestiekadvies en inkoop van bijvoorbeeld meubels voor de wachtruimte en spreekkamers.
Indicatie: een interieurarchitect kost 7 tot 10% van de verbouwkosten.
Omdat de complete verbouwing van een praktijk altijd maatwerk is, zijn er geen algemene prijzen voor te geven. De gemaakte uren, ervaring, aantal feedbackrondes, omvang en complexiteit van het project, bepalen de kosten.
Een kleine stelregel is dat je ongeveer 7 tot 10% van de totale aanneemsom of verbouwingskosten kwijt bent voor het interieuradvies van een interieurarchitect.
Het verschil tussen ‘starchitects’ en serieuze interieurarchitecten
De titels binnenhuisarchitect, interieurontwerper of interieurstylist zijn, trouwens, vrije beroepen en deze titels zijn niet beschermd. Daarom worden er bij deze titels geen eisen gesteld aan opleiding, nascholing of het up-to-date houden van specifieke kennis.
De titel interieurarchitect is wel beschermd door inschrijving in het architectenregister. Kort samengevat hebben houders van een masterdiploma van een van de Nederlandse kunstacademies de mogelijkheid om zich in te schrijven in het architectenregister. De Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) is hier ook nauw bij betrokken.
Ik ben ingeschreven in het architectenregister na mijn studie interieurarchitectuur aan de Hogeschool der Kunsten Den Haag (KABK) en lid van de BNO.
Weet ook dat er ‘starchitects’ zijn en ‘serieuze’ architecten. De eerste soort architecten maken gebruik van hun sterrenstatus en de tweede soort (interieur)architecten ontwerpen voor de klanten en niet voor hun eigen gerief en portfolio.
Voor de duidelijkheid: ik behoor tot deze laatste categorie. Wat de precieze verschillen tussen alle benamingen zijn zal ik binnenkort uitleggen in een blog.
Een interieurarchitect kiest de beste offerte voor je.
Een interieurarchitect kan zijn of haar klanten een hoop werk en zorgen ontnemen door zich ook te ontfermen over alle prijs- en contractvorming.
De opgevraagde offertes worden beoordeeld en vergeleken en daaruit kiezen jullie in overleg de best passende aanbieder. Het uitzoeken gebeurt op alle niveaus; van de vloer in een behandelkamer tot de aansluiting van de autoclaaf en verlichtingsarmaturen.
Inspringen op tegenvallers tijdens de verbouwing
Tijdens de bouw van de praktijkruimte houdt de interieurarchitect intensief contact met de aannemer en uitvoerders en met de opdrachtgever.
Zo doe ik altijd de esthetische controle van het werk. Dankzij mijn bouwbegeleiding op de bouwplaats heb ik goed zicht op de stand van zaken. Zo kan ik snel een oplossing vinden voor een probleem. Of beter nog: ik voorkom vaak onvoorziene tegenvallers.
Zo kan goed interieuradvies je juist weer geld besparen.
Snel kiezen dankzij voorselectie
Tijdens de verbouwperiode van de praktijkruimte, woon ik bouwvergaderingen op de locatie bij en houd ik contact met de uitvoerder en leveranciers over de stand van zaken. Hiermee ontzorg ik mijn klanten tijdens de verbouwing.
Toch vraag ik ze wel om hier tijd voor vrij te maken. Er moeten namelijk nog steeds (esthetische) beslissingen gemaakt worden.
Dankzij mijn voorselectie van opties zorg ik dat de mensen die mij inhuren voor interieuradvies, snel kunnen kiezen.
Meerwerk en minderwerk
Het komt voor dat tijdens een verbouwing van een praktijkruimte onvoorziene zaken naar voren komen waardoor ik een ontwerp moet aanpassen. Dit heet ‘meerwerk’. Het betekent dat er meer uren gerekend worden dan vooraf voorzien.
Andersom is er ook minderwerk: minder uren worden doorberekend als het werk in minder tijd gedaan kan worden.
Interieuradvies is niet zo duur als je denkt! Ik hoop dat je nu inziet dat je natuurlijk voor interieuradvies betaalt, maar dat het je ook geld kan besparen.
Doordat de interieurarchitect de juiste materialen weet te kiezen en je helpt de juiste begroting te kiezen. Ook kan het zo zijn dat ik vooraf kan inschatten wat voor tegenvallers er kunnen komen en ik je voor hoge kosten behoed.
Als je dit beseft, dan kost een interieuradvies eigen helemaal niet zo heel veel!
Wil je meer informatie over een eventueel interieuradvies? Je kunt altijd vrijblijvend contact met me opnemen.