Zeven tips voor de inrichting van zorg- en praktijkruimtes

Een interieurontwerp voor een praktijk gaat verder dan het verwerken van functies in een fysieke ruimte. Het is de ruimte waar jouw persoonlijkheid, visie en de kernwaarden zichtbaar zijn.

Het is je visitekaartje aan je cliënten en patiënten. Een patiënt kan jou medisch inhoudelijk niet beoordelen; die beoordeelt de praktijk gevoelsmatig.

Ben jij je praktijk? Weerspiegelt de praktijk jouw essentie?

Het ontwerpen voor de zorg vereist een grondige analyse van de organisatie, de doelgroep, de werkzaamheden en doelstellingen.

Een goed startpunt is het delen van de unieke identiteit van jouw praktijk. Wat maakt jouw praktijk speciaal? Wat zijn je kernwaarden en doelstellingen? 

Maak duurzame keuzes en overweeg specifieke voorzieningen voor de toekomst, zoals taakuitbreiding en nieuwe disciplines of aparte werkruimten voor studenten. Dit zijn cruciale aspecten voor een weloverwogen ontwerp en nemen we mee in het ontwerpproces.

En hoe ervaren jouw patiënten of cliënten de praktijk?

Bedenk vervolgens hoe je wilt dat patiënten of cliënten de praktijk en de activiteiten ervaren, inclusief het comfort, de privacy en gastvrijheid. Maak duurzame keuzes en overweeg specifieke voorzieningen voor de toekomst, zoals taakuitbreiding en nieuwe disciplines of aparte werkruimten voor studenten.

Dit zijn cruciale aspecten voor een weloverwogen ontwerp en nemen we mee in het ontwerpproces.

1. Loop de route van de patiënt

Van de fietsenstalling of parkeerplaats tot de stoel in de behandelkamer: kijk door de ogen van een bezoeker naar je eigen praktijk. Loop dezelfde route nogmaals, maar dan met een rollator en zonnebril op. Wat is dan je ervaring?

2. Ruim op!

Verberg snoeren, verwijder kunstwerken van de muren en maak het bureau, de vensterbank en de kast leeg. Ga zitten en kijk rond.

Met een leeg canvas zie je goed wat een ruimte nodig heeft. Wees kritisch met het vullen van de ontstane leegte (denk aan je uitstraling en visie die je wilt laten zien).

3. Let op licht en akoestiek

Prettig licht en goede akoestiek zijn belangrijk. Er zijn relatief makkelijk oplossingen om dit te verbeteren. Ook in een bestaande praktijk waar geen grote verbouwing gepland staat. Laat je adviseren door een deskundige.

4. Zorg voor goede raambekleding.

Raambekleding is niet alleen belangrijk aan de binnenkant, ook aan de buitenkant. Goede zonwering houdt de warmte in de zomer buiten; dit scheelt kosten en is duurzamer dan een airconditioning.

5. Onbemande balie?

Balie onbemand? Plaats een kleine pantry met kleine gootsteen en (minibar) koelkast in de frontoffice. Zo hoeft de assistente haar werkplek niet te verlaten als zij een kweekje wegbrengt naar het lab.

6. Kies de juiste vloer

Kijk bij het leggen van een nieuwe vloer naar het patroon, de glansgraad en de legrichting; probeer de vloer haaks op de ramen te leggen, dit geeft een rustig beeld. Een vloer met een lage glansgraad is minder glad.

Overmatige glans en reflecties kunnen verwarrend zijn voor mensen met dementie of visuele problemen. Dit kan tot verwarring en valgevaar leiden.

7. Kleur toepassen in de praktijk: zorg voor balans

Neem niet direct een kleur over van je logo, dit is vaak te hard voor in het interieur. Kies liever een lichte kleurtoon uit het kleurenpalet van je logo.

Hanteer de 60-30-10 regel. De eerste kleur gebruik je voor 60%, de tweede voor 30% en de derde voor 10%. De derde kleur is de meest aanwezige kleur van het palet.

Kleur kan ook toegevoegd worden door middel van kunst en accessoires. Maar houd rekening met bestaande elementen zoals de vloer, het geheel moet in balans blijven.

Praktijkvoorbeeld: Fysiotherapiepraktijk Amsteldorp in Amsterdam

Fysiotherapiepraktijk Amsteldorp in Amsterdam heeft maar een klein aantal vierkante meters vloeroppervlak. Toch is het een volwaardige praktijk met een oefenruimte en twee behandelkamers. 

De praktijkvisie ‘Duurzaam in Beweging’ is terug te zien in de behandeling van de cliënten én in de keuze van materialen. Natuurlijke duurzame materialen met verwijzing naar de stedelijke, urbane omgeving waar de praktijk staat.

Neem vrijblijvend contact op met Zorg voor Ruimte en laat jouw praktijk de transformatie ondergaan die het verdient.

In mijn blog geef ik je advies en tips uit de praktijk!