Zo gaat een verbouwing van een praktijkruimte in z’n werk

Moet je praktijkruimte hoognodig verbouwd worden maar zie je daar tegenop? Heb je geen idee wat je allemaal te wachten staat?

Heel begrijpelijk, er komt ook veel bij kijken. Als interieurarchitect toon ik je graag alle ins en outs van een verbouwing. 

Maak vrijblijvend kennis met mij als interieurarchitect

Een verbouwing is een lang traject waar je misschien wel tegenop ziet. Daarom is het fijn om eerst online kennis te maken met de interieurarchitect. Zo kun je kijken of het klikt.

Kies je Zorg voor Ruimte om je te begeleiden bij de verbouwing van je praktijk, dan is deze eerste kennismaking geheel vrijblijvend. Is er een wederzijdse klik, dan kom ik na dit eerste contact voor een uitgebreide kennismaking naar jouw praktijk. Zo kan ik meteen de sfeer proeven en de ruimte zien en voelen.

Heb je al een plattegrond of bouwtekeningen? Die ontvang ik dan graag vooraf. Zo kan ik me nog beter voorbereiden op het praktijkbezoek. Tip: tekeningen met plattegronden en aanzichten van de praktijkruimte zijn soms te vinden in het gemeentearchief.

Praktijk inmeten en sfeer en kleur bepalen

Tijdens de kennismaking in de praktijk en de daaropvolgende gesprekken bekijken we welke functie en functionaliteit deze ruimtes moeten hebben.

Welke sfeer en kleuren spreken je aan? Wat past bij de identiteit van de ruimte en de praktijk? Ook bespreken we het budget.

Zo kunnen we samen vooraf al bepalen wat er mogelijk is.

Omdat een plattegrond niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid, meet ik iedere ruimte na. Niet alle eerdere verbouwingen of aanpassingen zijn netjes gedocumenteerd.

Na de sloop van de te verbouwen ruimtes of het pand zijn alle voorzetwanden en koofjes weg en is de pure ruimte zichtbaar. Voor de nauwkeurigheid meet ik dan nogmaals in.

Het ontwerpproces heeft 3 fases

Nu het PvE (Programma van Eisen) bekend is, en de maten omgezet zijn in plattegronden en aanzichten, begin ik met de eerste schetsen. Dit hele ontwerpproces kun je verdelen in 3 fasen:

1. Het Schetsontwerp (SO)

De eerste ideeën werk ik uit in het schetsontwerp. Hier houd ik al rekening met het PvE en met de branche specifieke eisen. Ook kunnen moodboards (visuele vertaling van de ideeën) de schetsen en plattegronden ondersteunen bij de presentatie.

Het schetsontwerp wat jou het meest aanspreekt, werk ik uit in het Voorlopig Ontwerp.

2. Voorlopig ontwerp (VO)

Ik ga verder met het gekozen schetsontwerp met feedback van jou en je praktijkmedewerkers.

In deze fase wordt de look en feel van het ontwerp helemaal bepaald. Dit gebeurt door middel van 3D-tekeningen en computer-renderingen.

Als het VO af is, kan er een grove schatting gemaakt worden van de kosten. De stelregel is dat een verbouwing gemiddeld tussen de 500 en 1000 euro per m2 kost. Dit is wel afhankelijk van de nu stijgende materiaalkosten.

Meer uitleg over de kosten en taken van een interieurarchitect.

3. Definitief Ontwerp (DO)

Als je enthousiast bent over het voorlopig Ontwerp en de begroting goedkeurt, vervolgen we met het Definitief Ontwerp. In deze fase werk ik alles netjes uit in technische tekeningen, plattegronden, aanzichten en details.

Met deze tekeningen worden gesprekken gevoerd met en offertes opgevraagd bij (onder) aannemers, loodgieter, elektriciens, meubelmakers die jouw praktijk gaan verbouwen. Voor iedere partij maak ik tekeningen met voor hen belangrijke technische details.

De sloop en verdere voorbereidingen voor de verbouwing van je praktijkruimte starten. Tijdens de bouwperiode komen we regelmatig samen om de voortgang te bespreken. Mocht je hier geen tijd voor hebben, dan neem ik deze taak op mij om je te ontzorgen. 

De verbouwing in fases

Ook een verbouwing verloopt in fasen: de sloop, de ruwbouw, de afbouw en de oplevering/styling.

Na de sloop worden, met de gemaakte tekeningen, de wanden en indeling zichtbaar. Hierna komen de elektricien en bijvoorbeeld loodgieter aan de beurt. Deze werkzaamheden worden pas echt zichtbaar in de afbouwfase.

Dan wordt de vloer gelegd, de leidingen aangesloten in de pantry’s en de verlichting wordt gemonteerd. De schilders, tegelzetters en plafonneur maken de praktijk af. De meubelmaker plaatst de maatwerkmeubels en als laatste hebben we een oplevering met de aannemer.

Dit is een mooi, officieel moment.  We lopen dan door de praktijk en beoordelen per ruimte het geleverde werk.

Ben je tevreden? Dan staat de taart klaar om het einde van de bouwperiode en het begin van een mooie nieuwe praktijk te vieren! 🎂 🥳

Extra aankleden met kunst en planten

Na de oplevering is de praktijk all yours. Het verhuizen kan beginnen!

Na de verhuizing is de praktijk ingericht, maar vaak ontbreekt er nog iets. De praktijk voelt dan nog nieuw en soms wat kaal.

Om jouw zorgpraktijk persoonlijk en toegankelijk te laten voelen, help ik je graag met de aankleding hiervan. Met decoratie, kunst of planten klopt het totaal en is de praktijk echt af!

Om dit vast te leggen laat ik altijd interieurfoto’s maken. Zo kunnen patiënten of cliënten op jouw website al de sfeer proeven van jouw praktijk waar je kernwaarden zichtbaar zijn en voelen ze zich snel op hun gemak.

Verbouwkriebels gekregen?

Zie je het zitten om je praktijkruimte te laten verbouwen, nu het je wat duidelijker is hoe een verbouwing eraan toegaat? Of heb je juist nog wat vragen? Neem gerust contact met mij op!

In mijn blog geef ik je advies en tips uit de praktijk!