De privacy van patiënten is cruciaal in een huisartsenpraktijk. Slechte akoestiek kan dit fors verstoren.
Denk aan gesprekken die doorklinken in de hal en telefoongesprekken die hoorbaar zijn in de wachtkamer. Of een galm in de ruimte waardoor je jouw patiënten of collega’s slecht verstaat.
Slechte akoestiek is vermoeiend voor zowel patiënt als zorgverlener. Het veroorzaakt ruis en vermindert de concentratie. Maar wat kun je ertegen doen? 3 tips van een interieurarchitect!
Contactgeluid of luchtgeluid verminderen
Eerst even dit: er zijn twee verschillende soorten geluidsoverlast, namelijk contact- en luchtgeluid.
Contactgeluid is geluidsoverlast door het trillen van vloeren of wanden. Denk aan het schuiven van stoelen of het sluiten van deuren in de kamer naast je.
Bij luchtgeluid gaat het om geluid veroorzaakt door geluidsgolven door de lucht, bijvoorbeeld praten of muziek. Dit soort geluidsoverlast komt het meest voor in (huisarts)praktijken.
Tip 1: geluidslekken opsporen
Voordat je ingrijpende aanpassingen doet, raad ik je aan om elke ruimte kritisch te controleren op geluidslekken.
Maak alle kieren dicht, check of de deuren goed sluiten, voorzien zijn van een valdorpel en van massief materiaal zijn gemaakt. Is het systeemplafond echt dicht of kan geluid door het plafond lekken naar een andere ruimte?
Tip 2: plaats akoestische panelen
Een eenvoudige manier om de akoestiek in een ruimte te verbeteren, is het plaatsen van akoestische panelen.
Je plaatst de panelen op wanden en plafonds. Bedek minimaal 10% van het wand- en plafond oppervlak met akoestisch materiaal.
Hoe dichter je de panelen bij de geluidsbron plaatst, hoe groter het geluidabsorberende effect. Zo laat je de ruimte binnen no-time minder hol klinken.
Ga je voor nieuwbouw of een ingrijpende verbouwing? Overweeg dan een akoestisch spuitplafond. Het is in elke kleur verkrijgbaar en heeft een zeer goede akoestische demping.
Tip 3: gebruik geluidsabsorberende materialen
Luchtgeluid wordt geabsorbeerd door materialen met een hoge densiteit. Hoe weet je welk materiaal een hoge densiteit heeft? Doe de bolle wangen test:
Zet het materiaal tegen je mond en blaas met volle kracht erdoorheen. Kost dit zoveel moeite dat je bolle wangen krijgt? Dan is het materiaal geschikt om geluid te absorberen.
Dit verklaart waarom de akoestiek in de kroeg op de hoek wél goed is. Perzische tapijtjes op tafel, zware velours gordijnen. Dat kan in een huisartsenpraktijk niet altijd vanwege hygiëne, maar het is wel een goed voorbeeld van wat de juiste materialen kunnen doen.
Oja, voordat je aan de slag gaat met schuim onder je bureau: doe geen moeite, dat werkt niet. Het materiaal is te poreus. Bovendien hangt het niet op spreek- en oorhoogte waardoor het geen geluid absorbeert.
Ik neem de akoestiek van een ruimte altijd mee in mijn interieuradvies.
Wil je meer weten over het verbeteren van de akoestiek in jouw praktijk of zorginstelling? Neem vrijblijvend contact met mij op, ik denk graag met je mee!